Grøn Pulje: Få støtte til din grønne aktivitet
Har du en god idé til en grøn aktivitet? Så har du mulighed for at søge støtte fra kommunen.
Grøn Pulje åbner for nye ansøgninger 1. januar
Der har været stort engagement og stor interesse for grønne aktiviteter. Puljen er derfor tom for i år, men den åbner igen for nye ansøgninger fra den 1. januar 2025.
Har du en god idé til en grøn aktivitet?
Så vil Brøndby Kommune gerne støtte dig med op til 10.000 kr. for at gøre din idé til virkelighed. Du kan nemlig være med til at skabe bæredygtige aktiviteter og fællesskaber, der gør en forskel for vores alle sammens klima. Jo flere forskellige grønne aktiviteter der er, jo flere får lyst til at tage et grønt skridt. Alle skridt tæller – også små skridt!
Ring eller skriv gerne til os og få råd og vejledning til din grønne aktivitet på tlf. 43 28 24 35 eller miljo@brondby.dk
Vi glæder os til at modtage din ansøgning.
Formål
Formålet med puljen er at støtte borgere i Brøndby Kommune i at skabe en mere klimavenlig livsstil gennem lokale grønne aktiviteter. Aktiviteten skal derfor involvere Brøndbyborgere, der er engagerede og tager ansvar. Aktiviteten skal være almennyttig og være:
- Klimavenlig og bæredygtig
- Bredt tilgængelig og nyttig for borgere i Brøndby Kommune
- Uden kommerciel vinding for enkelte virksomheder eller individer
Enkeltpersoner, grupper, foreninger og institutioner er velkomne til at søge. For institutioner kræves det, at en borger (fx en elev eller forælder) er tovholder på aktiviteten.
Vejledning
Du søger Grøn Pulje ved at udfylde dette ansøgningsskema og sende det til miljo@brondby.dk med titlen "Ansøgning til Grøn Pulje".
- Aktiviteter med genbrug (fx byttemarked)
- Aktiviteter med upcycling (fx repair-café)
- Aktiviteter med biodiversitet (fx frøbomber)
- Plante træer, der kan optage CO₂ (fx en lommeskov)
- Aktiviteter med klimavenlig mad (fx fællespisning med lokale råvarer i sæson)
- Grøn mobilitet (fx ”Drop bilen og snup cyklen”-events)
- Indsamling af affald
- Skraldekunst
Eller andre gode grønne initiativer – spørg os gerne.
Maksimalt tilskud til hver aktivitet: 10.000 kr.
Puljens størrelse: 100.000 kr. pr. år. Pengene uddeles løbende hvert år indtil puljen er tom.
Løbende i 2023, 2024, 2025 og 2026
Du vil blive kontaktet inden for 10 arbejdsdage efter, at vi har modtaget din ansøgning. Aktiviteterne godkendes af Klima og Miljø inden for puljens formål og kriterier.
Du vil modtage en mail med svar på, om du har fået støtte. Hvis du har fået støtte, vil du blive bedt om at udfylde en tro- og loveerklæring, hvorefter du får udbetalt det godkendte beløb.
Vær opmærksom på, at nogle aktiviteter kræver særlig tilladelse, som skal være på plads, inden du starter. Dem hjælper vi dig gerne med - men det kan betyde, at behandlingstiden kan blive forlænget.
Senest en måned efter aktivitetens afslutning skal du indsende et regnskab samt alle kvitteringer. Hvis du har fået penge, der ikke er blevet brugt, skal de tilbagebetales.
Du skal også lave en kort evaluering, hvor du besvarer:
- Hvor mange deltog (angiv antal børn og unge under 18 år)
- Hvad gik godt
- Hvad kan gøres bedre
- Har du mod på at gøre det igen eller lave en anden grøn aktivitet
- Hvor har du hørt om puljen henne
- Hvad synes du om ansøgningsprocessen
Du vil blive bedt om at sende mindst to billeder, som Brøndby Kommune må bruge i relation til Grøn Pulje.
Dette fik støtte i 2023
Læs om de aktiviteter, som Brøndby Kommunes Grøn Pulje-ordning støttede i 2023.
Genbrug er godt, men sommetider ryger ting alligevel ud, fordi de er slidte, hullede eller gået itu.
Det gør to af Brøndbys Grønne Nabofællesskaber noget ved med deres Repair Caféer. De drives af lokale frivillige med hænderne skruet godt på, som mødes en gang om måneden og hjælper fremmødte med at reparere medbragte genstande, der trænger til en kærlig hånd.
Med nye midler tilført i 2023 fra Grøn Pulje fik Repair Caféen i Brøndbyøster mulighed for at tiltrække flere aktive og købe mere værktøj og udstyr, så endnu flere ting kan blive repareret i fremtiden.
I løbet af 2023 åbnede også en Repair Café i Brøndbyvester.
På en råkold novemberdag i 2023 plantede entusiastiske elever fra to klasser på Brøndbyvester Skole en lille skoleskov på 100 kvm på skolens areal. Det gjorde de sammen med medlemmer af Brøndbyvester Grønne Nabofællesskaber og under ledelse af en ekspert fra Praktisk Økologi.
Miniskoven består af 330 hjemmehørende minitræer, fordelt på 25 arter, der alle giver spiselige afgrøder. Projektet var sat i gang af Grønne Nabofællesskaber og skolen med støtte fra Sunset Boulevard, 2030Skov, Praktisk Økologi og Grøn Pulje.
Skoven er en del af en lang perlerække af skoleskove, der skyder op i hele landet i disse år, til glæde for både insekter, fugle og mennesker. Skovene vil med årene blive til dejlige, små rekreative områder og kommer til at blive brugt aktivt i skolernes naturundervisning.
Der kan være mange dilemmaer og svære valg forbundet med at træffe klimavenlige beslutninger i en travl hverdag, oplever mange forældre.
Det forsøger ”Grøn Stue”, som har fået midler fra Grøn Pulje, at afhjælpe ved at blive et uformelt samtaleforum, hvor man kan tale disse dilemmaer omkring en mere klimavenlig hverdag igennem med andre forældre i lokalsamfundet og støtte og inspirere hinanden til grønnere handlinger.
Grøn Stue skal være et trygt og uformelt rum, hvor alle er velkomne, og møderne vil foregå to gange i kvartalet i Ditlevs Købmandsbutik i Brøndbyøster.
Ofte vil der til møderne komme oplægsholdere udefra og tale om emner som grønne livsværdier, biodiversitet, køkkenhaver, mad, tøj, transport, m.m.
Den første ansøgning, vi fik til Grøn Pulje, var fra Pau Poulsen i Brøndbyøster, som ønskede penge til flere træer i Brøndby til gavn for mennesker og dyr, særligt insekt- og fuglelivet.
Efter at han modtog støtte til sin idé, fik han hurtigt samlet nogle naboer, som gerne ville plante et træ i deres haver. Det skete første gang 18. november 2023, hvor 65 mennesker trak i arbejdstøjet og gik i gang. Dem, der ikke selv havde kræfterne til at grave huller, fik hjælp af andre. Og ved fælles hjælp fik de fremmødte plantet 34 nye træer til gavn for klimaet og dyrelivet i Brøndby Kommune.
Plant Et Træ-aktiviteterne fortsatte, med stor tilslutning, også i 2024.
Har du hørt om den seksplettede køllesværmer? Det har nu en del af Brøndbys 0-6 årige børn og deres familier, takket være støtte fra Grøn Pulje og et flot initiativ fra Gitte Hede Madsen, tegner og medlem af Brøndbyøster Grønne Nabofællesskaber.
Med udgangspunkt i sin bog om det unikke insekt, Den seksplettede Køllesværmer, er det Gitte Hede Madsens ønske at lære børnefamilier om vigtigheden af biodiversitet i vores lokalområde.
I 2023 skete det på events med tegne-workshops og naturskattejagter, hvor deltagerne på en sjov og engagerende måde lærte om det unikke insekts behov for særlige, hjemmehørende planter.
Alle familier fik bogen udleveret gratis efter eventene, så de derhjemme kan fortsætte den gode samtale om biodiversitet, insekter og deres betydning for os og alt liv på kloden.
Bevaringsforeningen Ditlevs Købmandsbutik har fået penge fra Grøn Pulje til at skabe en klimasikret og fællesskabsdrevet besøgshave bag den gamle købmandsbutik i Brøndbyøster.
Den skal rumme stor biodiversitet i plantevalget, så naturinteresserede borgere fra nær og fjern kan komme på besøg og se en masse hjemmehørende arter, der forhåbentlig får haven til at summe af liv fra insekter og fugle. Haven er et åndehul til nydelse og læring og kan forhåbentlig inspirere besøgende til lignende tiltag i deres egne haver.
Haven, der er under udvikling nu, er blevet tegnet med hjælp fra en havekyndig fagperson med særligt kendskab til biodiversitet, og den skal passes og plejes af grønne ildsjæle fra en lokal havegruppe.
Grøn mad er godt – men ikke lige nemt at gå til for alle. Det blev der i 2023 lavet om på med projektet Grønne Rødder, hvor børnefamilier tilknyttet Brøndbyøster Skole, med hjælp fra den lokale Vegetariske Forening og Grøn Pulje, satte sig for at lære at lave velsmagende, grøn mad sammen.
Foruden at fremme bæredygtig madlavning og grønne kostvaner blandt familierne skal Grønne Rødder også medvirke til at udbrede kendskabet til lokale, bæredygtige råvarer som bønner, linser og andre plantebaserede fødevarer.
Drømmen er, at det at lave og nyde bæredygtig mad sammen bliver en naturlig del af hverdagen og vil styrke fællesskabet blandt familierne. Samt skabe en debat om og stærkere forståelse for klimaforandringer og miljøbevidsthed.
At plante bær, urter, blomster og spiselige træer er en forunderlig måde at engagere alle sanser på og gøre noget for sit eget mentale velvære. Det er dog langt fra alle, der bor i højhuse, som har let adgang til dette.
Derfor søgte og fik Gårdrådet, som er en gruppe engagerede beboere i Nygårdsparken i Brøndbyøster, i 2023 midler fra Grøn Pulje til biodiversitetsfremmende aktiviteter i deres fælles gårdhave, såsom at plante blomster, urter og frugttræer samt lave insekthoteller.
Det er tanken, at aktiviteterne også fremover skal udføres af beboere i alle aldre. Der er især stor fokus på at inddrage børnene, så de får større forståelse for naturen, betydningen af biodiversitet og madens vej fra jord til bord.
Der er ingen skam i synlige lapper, for de er med til at give elsket tøj en længere livscyklus. Og så kan de faktisk være en smuk dekoration i sig selv.
Det lærte gæsterne ved Brøndby Kulturnat 2023 på Brøndbyvester Bibliotek, for her kunne man sidde til bords og kreere løs med nål og tråd under kyndig vejledning af en vaskeægte Klimamus.
Musen hedder også Anna Kjær Voss, og hun er ekspert i ”visible mending” (synlige reparationer), hvor hullet tøj på fin og poetisk vis opgraderes med kreative syninger og lapper.
Projektet var støttet af Brøndby Kulturnat og Grøn Pulje og arrangeret af Grønne Nabofællesskaber.
På kulturnatten i 2023 afholdt Brøndby Strand Kirke en smuk Kulturnats-koncert med grønt tema ved organist Jacob Lorentzen fra Holmens Kirke.
Under koncerten blev der sat fokus på klimaet på en anderledes måde gennem musikken. Koncerten blev til i et samarbejde med Brøndby Kulturnat, med støtte fra Grøn Pulje.
Klima og Miljø
Åbningstider
Mandag - onsdag: Kl. 09:00 - 13:00
Torsdag: Kl. 13:00 - 17:30
Fredag: Kl. 09:00 - 12:00
Telefontider
Mandag - onsdag: Kl. 09:00 - 14:30
Torsdag: Kl. 13:00 - 17:30
Fredag: Kl. 09:00 - 12:00