Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU)
Find information om mulighederne for særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU).
Hvis du grundet fysiske eller psykiske udfordringer ikke kan gennemføre en ordinær ungdomsuddannelse med støtte, kan en Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) måske være noget for dig. STU er en treårig ungdomsuddannelse for unge med særlige behov, som ikke kan gennemføre en anden ungdomsuddannelse.
Unge med særlige behov har et retskrav på en ungdomsuddannelse (STU), hvis de ikke kan gennemføre en ordinær ungdomsuddannelse. Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov er et led i indsatsen for at alle unge skal gennemføre en uddannelse. Ungdomsuddannelsen ligestiller denne gruppe unge med andre unge, så alle unge i Danmark har mulighed for at få en ungdomsuddannelse.
Oplysninger om STU
Formålet med STU er at du opnår personlige, sociale og faglige kompetencer til at kunne få så selvstændigt et voksenliv som muligt, og at give unge med potentiale herfor forudsætninger for videre uddannelse og beskæftigelse.
Når du afslutter din STU får du et uddannelsesbevis som indeholder en beskrivelse af uddannelsens indhold og de kompetencer, som du har opnået. Hvis du afbryder din uddannelse før, kan du anmode din uddannelsesvejleder om at få et uddannelsesbevis for de færdiggjorte uddannelsesdele.
For at blive godkendt til en STU skal du kontakte din uddannelsesvejleder, der vurderer, om du kan indstilles til uddannelsen. Indstillingen skal godkendes af et visitationsudvalg, som afgør, om du kan optages på en STU. Du kan læse mere om indstillingsprocessen under fanen "Indstilling og visitation".
Hvis du bliver optaget, laver din uddannelsesvejleder en forløbsplan i samarbejde med dig. Sammen vil I redegøre for dine forventninger til uddannelsen, dine faglige kompetencer, kognitive forhold, diagnose, særlige behov, sociale forhold, sociale og personlige kompetencer, erfaring med praktik mv.
Den særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse (STU) er for dig, der har et handicap eller et særligt behov, som gør, at du ikke kan deltage i en almen ungdomsuddannelse, selv med støtte. Du skal have opfyldt undervisningspligten, hvilket vil sige, at du skal have afsluttet folkeskolen, og du må ikke være fyldt 25 år.
De unge, der typisk bliver optaget på en STU, er unge med:
- Generelle indlæringsvanskeligheder, herunder udviklingshæmning
- Udviklingsforstyrrelser, herunder autisme og ADHD
- Psykiske vanskeligheder, herunder depression, skizofreni, angst eller fobi
- OCD (tvangstanker)
Du kan også have ovenstående i kombination med for eksempel:
- Læsevanskeligheder og skrivevanskeligheder
- Talevanskeligheder og sprogvanskeligheder
- Hørevanskeligheder, døvhed eller hørehæmning
- Synsvanskeligheder, blindhed eller svagsyn
- Bevægelseshandicap, herunder Cerebral Parese (spastisk lammelse)
STU skal give dig kompetencer af personlig, social og faglig karakter. STU er en ny start, hvor muligheder og færdigheder afprøves.
- Personlige kompetencer sætter dig i stand til at deltage aktivt og selvstændigt i samfundslivet. Det er egenskaber som kreativitet, effektivitet, beslutsomhed, stabilitet, tålmodighed.
- Sociale kompetencer bruges til at du får skabt et mere selvstændigt fritidsliv og voksenliv, hvor du føler dig tilpas i sociale situationer. Det kan være empati, engagement og fleksibilitet. Eller nyttige omgangsformer, som skal til for at opføre sig hensigtsmæssig for eksempel i en bus, et tog, en restaurant eller til håndbold.
- Faglige kompetencer er almen viden og vigtige forudsætninger for at deltage i uddannelse og komme i beskæftigelse. Det er typisk kompetencer i dansk, læsning og skrivning, regning, IT, sprog og almen orientering.
STU er på fuldtid og tilrettelægges således, at der er sammenhæng og fremdrift i forløbet, hvor følgende områder indgår:
- En almendannende del som tilgodeser din personlige og sociale udvikling, herunder fokus på muligheden for at deltage selvstændigt og aktivt i samfundslivet.
- En specifikt målrettet del som afspejler dine interesser, evner og særlige færdigheder. Du udvikler din evne til at indgå i sociale sammenhænge og arbejder dermed hen imod et selvstændigt og aktivt fritidsliv.
- En praktisk del hvor virksomheder og institutioner skal være med til at afdække mulighederne for tilknytning til arbejdsmarkedet.
Vejledning
Sammen med din uddannelsesvejleder justerer I din forløbsplan efter behov og mindst 1 gang årligt.
Ungdommens Uddannelsesvejledning har ansvaret for, at der foretages en indstilling til visitationsudvalget om bevilling af STU.
Indstilling
Det er uddannelsesvejlederen i Ungdommens Uddannelse, der har ansvaret for, at der foretages en indstilling til visitationsudvalget om bevilling af STU.
Visitation
Din start til STU foregår derfor gennem samtale med en uddannelsesvejleder fra Ungdommens Uddannelsesvejleder.
- Uddannelsesvejlederen vil snakke med dig om dine ønsker
- Uddannelsesvejlederen har brug for at indhente relevante oplysninger om din skolegang og andet, som giver en god beskrivelse af dig
- Uddannelsesvejlederen fremlægger dit ønske for visitationsudvalget, som afgør, om du er berettiget til en STU, og hvor du skal tage din ungdomsuddannelse
Når dine ønsker har været fremlagt for visitationsudvalget, modtager du efterfølgende skriftlig besked om det videre forløb. Hvis du er vurderet i målgruppen for et STU-forløb modtager du skriftlig besked om, hvor og hvornår du kan starte på din STU. Hvis du får afslag på din anmodning om optagelse på STU, modtager du en klagevejledning.
Visitationsudvalget i Brøndby Kommune består af:
Kommunens tværfaglige visitationsudvalg, består af en repræsentant fra hhv. Skoler, Uddannelse og PPR, Børn, Unge og Familier, Handicap, Psykiatri og Misbrug samt Jobcentret. Udvalget træffer afgørelse om, hvorvidt du er i målgruppen for STU. Uddannelsesvejlederen er ansvarlig for, at foretage en indstilling til visitationsudvalget om bevilling af STU.
Opfølgning
Ungdommens Uddannelsesvejledning sørger for, at der følges op på din forløbsplan efter behov og/eller minimum en gang årligt. Er der ændringer i forløbsplanen, foretages disse ved opfølgningen efter samråd med dig og dine forældre.
Senest 12 måneder før din STU slutter, påbegynder din uddannelsesvejleder et ressourcepapir, der danner grundlag for en eventuel revision af din uddannelsesplan. Ressourcepapiret skal understøtte planlægning og koordinering af, hvad du skal overgå til, efter du afslutter din STU.
Senest 3 måneder før at du afslutter din STU, afholder du et møde med din uddannelsesvejleder om din overgang fra STU til videre uddannelse, beskæftigelse, fritidsaktiviteter eller sociale aktiviteter.
Transport
Visitationsudvalget træffer afgørelse om art og omfang af transportbehovet på grundlag af en individuel vurdering.
Klagemulighed
Visitationsudvalget er ikke forpligtet til at godkende den forløbsplan, som indstilles af din vejleder. Hvis du er utilfreds med visitationsudvalgets afgørelse omkring målgruppe eller forløbsplan (tilbud, indhold, sted), kan du klage til Klagenævnet for Specialundervisning. Klagevejledningen vil fremgå af visitationsudvalgets afgørelse.
Kontaktoplysninger
Hvis du vil vide mere kan du kontakte specialvejleder Astrid Haim Thomsen.
Tlf: 3123 2863
Mail: ashat@brondby.dk
Børne- Kultur- og Idrætsforvaltningen
Åbningstider
Mandag - onsdag: Kl. 09.00 - 13.00
Torsdag: Kl. 13.00 - 17.30
Fredag: Kl. 09.00 - 12.00
Telefontider
Mandag - onsdag: Kl. 09.00 - 14.30
Torsdag: Kl. 13.00 - 17.30
Fredag: Kl. 09.00 - 12.00