Arbejdsforhold, løn og ferie, hvis du er i fleksjob
Arbejdstid og opgaver i dit fleksjob bliver tilrettelagt ud fra dit behov for at blive skånet
Arbejdsforhold, løn og ferie, hvis du er i fleksjob
Arbejdstid og opgaver i dit fleksjob bliver tilrettelagt ud fra dit behov for at blive skånet
Arbejdet i dit fleksjob bliver tilrettelagt ud fra dit behov for at blive skånet. Det gælder både din arbejdstid og dine opgaver. Jobcenteret skal godkende dit fleksjob, inden ansættelseskontrakten med din arbejdsgiver indgås. Jobcenteret vil i den forbindelse hjælpe med at fastsætte:
- dine skånebehov
- dit timetal i jobbet
- din effektive arbejdstid i jobbet.
Der skelnes mellem timetal og effektiv arbejdstid, fordi det har betydning for hvordan din løn i fleksjobbet udbetales. Arbejdsgiveren udbetaler løn for det arbejde, du udfører, dvs. din effektive arbejdstid. Lønnen supplerer jobcentret med et fleksløntilskud til dig. Hvis du fx har brug for mange pauser i løbet af en arbejdsdag, kan du og din arbejdsgiver – i samarbejde med jobcentret – indgå en aftale om, at du ansættes i en stilling på fx 15 timer om ugen, med en effektiv arbejdstid på 12 timer.
Vurderingen af timetal og effektiv arbejdstid vil altid afhænge af det konkrete job. Selvom du måske har været i en praktik eller i et andet fleksjob, hvor du kunne arbejde et bestemt antal timer i netop den funktion, kan det godt være, at du fx kan arbejde lidt flere timer i et fleksjob med andre arbejdsopgaver. Timetallet i fleksjobbet kan også ændre sig undervejs. Fx fordi du efterhånden får rutine i at løse dine arbejdsopgaver, så du kan klare at arbejde lidt flere timer, eller fordi du får det bedre, så din arbejdsevne bliver større.
Udvikling i jobbet
Jobcentret indkalder dig til en personlig samtale om fleksjobbet, som minimum hver gang der er gået 2 ½ år i jobbet. Jobcenteret kan efter behov inddrage din arbejdsgiver, fx til en drøftelse af mulige initiativer, der kan forbedre din arbejdsevne.
Det er vigtigt, at du og din arbejdsgiver har en fælles forståelse af, hvordan det går, og at I løbende taler om eventuelle behov for, at der sker justeringer i jobbet. Det kan fx være, at du kan gå op i effektiv arbejdstid, og/eller at en anden indretning af arbejdspladsen kan forbedre din arbejdsevne.
Hvis du er ansat i et midlertidigt fleksjob, vil kommunen indkalde dig til en samtale efter 4½ år for at vurdere, om du fortsat er berettiget til et fleksjob. Hvis kommunen vurderer, at du fortsat er berettiget til fleksjob, kan du sagtens blive i det samme fleksjob.
Din arbejdsgiver betaler løn for det arbejde, du udfører i fleksjobbet. I aftaler lønnen ud fra den overenskomstmæssige løn inden for dit arbejdsområde. Kommunen supplerer din løn med et fleksløntilskud, der reguleres på baggrund af lønindtægten fra din arbejdsgiver. Både løn og fleksløntilskud udbetales direkte til dig.
Dit jobcenter hjælper dig i forbindelse med etableringen af jobbet og eventuelle ændringer i dine arbejdsforhold. Jobcenteret hjælper med at vurdere din arbejdsevne i det konkrete fleksjob, dvs. hvor mange timer du kan arbejde i fleksjobbet, og hvor mange af de timer, du arbejder effektivt. Har du fx brug for mange pauser i løbet af en arbejdsdag, kan der godt være forskel på, hvor mange timer du er ansat, og hvad din effektive arbejdstid er. Din arbejdsgiver betaler løn for din effektive arbejdstid.
Fleksløntilskuddet beregnes med udgangspunkt i et beløb, der svarer til 98 procent af højeste dagpengesats, dvs. 20.670 kr. (2025) 19.952 kr. (2024) pr. måned. Fleksløntilskuddet nedsættes på baggrund af den løn, du inkl. pension får fra din arbejdsgiver, og evt. anden lønindtægt. Din løn og fleksløntilskuddet kan tilsammen højst udgøre den løn, du ville få, hvis du var ansat på fuld tid i den samme stilling.
Fleksløntilskuddet nedsættes med 30 procent af din løn før skat op til 16.911 kr. (2025) 16.323 kr. (2024) pr. måned, inkl. pensionsbidrag. Hvis lønnen inkl. pensionsbidrag overstiger dette beløb, bliver fleksløntilskuddet nedsat med 55 procent for den del af lønnen, der ligger over 16.911 kr. (2025) 16.323 kr. (2024).
Som ansat i fleksjob skal du indbetale et bidrag til ATP på 5 procent af det beregnede fleksløntilskud, dog højst 500 kr. om måneden. Derudover indbetaler kommunen et bidrag til ATP for antallet af timer med fleksløntilskud.
Læs mere om beregning af månedsindtægt i fleksjob:
- Hvem kan få fleksjob?
- Fleksjob, barsel, udenlandsk arbejdsgiver eller bosat i udlandet ved konkurs og ophør
Hvis du blev ansat inden 1. januar 2013
Du får overenskomstmæssig løn, hvis du blev ansat i dit nuværende fleksjob inden 1. januar 2013.
Din arbejdsgiver får et offentligt tilskud, der svarer til enten halvdelen eller to tredjedele af den mindste overenskomstmæssige løn. Hvor stort tilskuddet er, afhænger af din arbejdsevne. Tilskuddet tages løbende op til vurdering. Hvis din arbejdsevne ændrer sig, kan tilskuddet øges, mindskes eller helt bortfalde.
Som ansat i fleksjob er du omfattet af ferielovens regler. Det vil sige, at du optjener ret til 25 dages betalt ferie, som enten er løn under ferie eller feriegodtgørelse. Ferien holdes med fem dage om ugen. Det gælder også, selvom du ikke arbejder fem dage om ugen.
Hvis du modtager løn eller feriegodtgørelse under ferie, kan du få fleksløntilskud under ferien. Tilskuddets størrelse bliver udregnet på baggrund af den udbetalte løn eller feriegodtgørelse, på samme måde som når du ikke holder ferie i fleksjobbet.
Hvis du endnu ikke har optjent ret til 25 dage med løn under ferie eller feriegodtgørelse, kan du modtage ledighedsydelse for de resterende dage. Kommunen skal før feriens start have din besked om, at du ønsker at holde ferie med ledighedsydelse.
Ferie med ledighedsydelse
Du har ret til at holde ferie med ledighedsydelse allerede det første ferieår, du er ansat i et fleksjob eller er ledig og søger et fleksjob. Ferieåret går fra 1. september til 31. august.
Har du modtaget ledighedsydelse hele ferieåret optjener du 5 ugers ferie. I øvrige tilfælde sker der en forholdsmæssig beregning.
Du skal afholde ferie med ledighedsydelse, inden ferieafholdelsesperioden slutter, det vil sige 4 måneder efter ferieårets udløb. Du kan ikke overføre din ferie med ledighedsydelse fra et ferieår til det næste.
Feriepenge, som du har optjent i et tidligere job, trækkes fra det antal dage, som du kan holde ferie med ledighedsydelse i. Men det gælder kun, hvis din optjente ferie og din ret til feriedage med ledighedsydelse sammenlagt bliver mere end 25 feriedage.
Du skal søge om ferie hos kommunen, senest 14 dage før din ferie begynder. Hvis du først kontakter jobcentret, efter ferien er startet, har du først ret til ledighedsydelse under ferie fra og med den dag, hvor du har kontaktet jobcentret.
Hvis du ikke er enig i kommunens afgørelse, skal du klage til kommunen, inden 4 uger efter at du har modtaget kommunens afgørelse. Kommunen skal så genvurdere sin afgørelse inden 4 uger, fra de har modtaget din klage.
Hvis kommunen fastholder sin afgørelse, sender kommunen din klage videre til Ankestyrelsen, som tager stilling til afgørelsen.
Lovgivning
Regler om fleksjob:
- Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats
- Bekendtgørelse om en aktiv beskæftigelsesindsats
- Bekendtgørelse om fleksjob m.v.
- Vejledning om fleksjob mv.
Regler om fleksløntilskud
Skrevet af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering
Jobcenter Brøndby
Åbningstider
Mandag - onsdag: Kl. 09.00 - 13.00
Torsdag: Kl. 13.00 - 17.30
Fredag: Kl. 09.00 - 12.00
Telefontider
Mandag - onsdag: Kl. 09.00 - 14.30
Torsdag: Kl. 09.00 - 17.30
Fredag: Kl. 09.00 - 12.00